Kate - 14-10-2016 11:25:27

Zapewne można to robić prościej.. ale nie mam piekarnika i mam tylko dwa palniki elektryczne w domu :)

Papryki myjemy, wycinamy środek, odkładamy.
Gotujemy ryż lub kaszę jaglaną, osolone.
Kroimy na drobne kawałeczki kalafior, marchew, wędzone tofu oraz tniemy na drobno koperek.
Marchew z kalafiorem gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odkładamy na bok.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju z odrobiną soli i pieprzu ziołowego.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy tofu, przesmażamy i dodajemy resztę warzyw (marchew, kalafior i koperek).
Dodajemy słodką i ostrą paprykę, pieprz czarny, mieszamy dobrze.
Mieszamy powstały farsz z ryżem lub kaszą jaglaną.
Nadziewamy papryki i dusimy w dużym garnku z odrobinką oleju i dolewamy wody, kiedy trzeba.
Na moim palniku papryki duszą się 70 minut, ale normalnie w piekarniku zapewne krócej.

Wystarczy 1 papryka, żeby się najeść, mój mąż ledwo wcisnął 2 :)

Apartman Bojovic Noclegi Lacanau Ciechocinek wellness soda kaustyczna wrocław