Zapewne można to robić prościej.. ale nie mam piekarnika i mam tylko dwa palniki elektryczne w domu :)
Papryki myjemy, wycinamy środek, odkładamy. Gotujemy ryż lub kaszę jaglaną, osolone. Kroimy na drobne kawałeczki kalafior, marchew, wędzone tofu oraz tniemy na drobno koperek. Marchew z kalafiorem gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odkładamy na bok. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju z odrobiną soli i pieprzu ziołowego. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy tofu, przesmażamy i dodajemy resztę warzyw (marchew, kalafior i koperek). Dodajemy słodką i ostrą paprykę, pieprz czarny, mieszamy dobrze. Mieszamy powstały farsz z ryżem lub kaszą jaglaną. Nadziewamy papryki i dusimy w dużym garnku z odrobinką oleju i dolewamy wody, kiedy trzeba. Na moim palniku papryki duszą się 70 minut, ale normalnie w piekarniku zapewne krócej.
Wystarczy 1 papryka, żeby się najeść, mój mąż ledwo wcisnął 2 :)
|