Na obiad 2 osobowy potrzebujemy: olej 2 młode cukinie 6 papryk, najlepiej w różnych kolorach 4 pomidory 1 cebulę
Przyprawy: sól pieprz ziołowy pieprz czarny papryka słodka papryka ostra
Opcjonalnie: ząbek czosnku koncentrat pomidorowy
Przygotowanie: cebulę siekamy w drobną kosteczkę cukinię myjemy i tniemy wraz ze skórką na kostki wielkości 1,5-2cm (ze starszej cukinii wycinamy ten gąbczasty środek,bo jest gorzki) Papryki tniemy w kawałki podobnej wielkości co cukinię pomidory obieramy ze skórki i tniemy drobno, można wyrzucić nasiona, ale ja tego nie robię
1. Na łyżce oleju (można dać pół łyżki) szklimy cebulę pokrojoną w małe kosteczki. Dodajemy do niej płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego i mieszamy jeszcze chwilę.
2. Dodajemy cukinię, porządnie mieszamy przez ok minutę, potem można dolać odrobinę wody i przykryć, żeby cukinia puściła sok.
3. Kiedy cukinię da się już przekroić łyżką dodajemy paprykę, mieszamy i znowu zostawiamy do puszczenia soku i zmięknięcia.
4. Kiedy zmięknie papryka dodajemy przyprawy. Płaska łyżka soli, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, po pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej. Ja wyciskam jeszcze 1 ząbek czosnku i dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
5. Kiedy warzywa już się 'przegryzą' z przyprawami, dodajemy pomidory, wszystko mieszamy i gotujemy aż pomidory zrobią się miękkie. Sprawdzamy smak, można dodać jeszcze przypraw.
6. Leczo można jeść z pieczywem, ale ja zazwyczaj jem samo,bez dodatków. Porcja, którą tu opisałam starcza na obiad dla mnie i dla męża, czasem nawet trochę zostaje. Dla jednej osoby wychodzi obiad na dwa dni.
|
Nie liczyłam, przy mojej obecnej wadze jeszcze nie mam schiz o pół łyżki oleju, ale to się zapewne wkrótce zmieni :D Można (z lekką stratą na smaku) robić bez oleju,wystarczy, że zamiast szklić cebulę,od początku będziesz ją dusić w samej wodzie.
|